Välkommen till vår guide om PPID hos hästar

Mer än 20 % av alla hästar över 15 år får Pituitary Pars Intermedia Dysfunction – PPID.

Pituitary Pars Intermedia Dysfunction – PPID

Pituitary Pars Intermedia Dysfunction (PPID), som tidigare kallades för Cushings syndrom hos hästar, drabbar främst äldre hästar. Det är en hormonell obalans i hypofysen som kan påverka flera aspekter av hästens hälsa och välbefinnande. På den här sidan hittar du allt du behöver veta om symtom, diagnos, behandling och prognos för hästar med PPID.

Vad är PPID?

PPID är en sjukdom som drabbar hypofysen, som är en del av hjärnan. Störningen i hypofysen leder till obalans i produktionen av vissa hormoner, vilket kan ha omfattande effekter på hästens hälsa. Mer detaljerad information finns i vår fördjupningsartikel om PPID hos hästar.

Tidiga tecken och symtom på PPID hos hästar

Tidig upptäckt kan vara avgörande för en effektiv behandling av PPID. Här är några av de vanligaste symtomen som du bör vara uppmärksam på:

PPID

Lång och lockig päls:

Ett vanligt symptom på PPID är lång och lockig päls som inte fälls. I början kanske du bara noterar pälstillväxt på underkäken och delar av benen.  Med tiden får hästen allt mer päls, och även pälsens färg kan förändras.

PPID hos heste

Nedstämdhet:

PPID är en sjukdom som drabbar hypofysen, som är en del av hjärnan. Därför påverkar sjukdomen också flera olika ämnen och hormoner. Ett exempel är signalsubstansen dopamin. Precis som hos människor påverkar dopaminbrist hos hästar humöret, så ett symtom på PPID kan vara att din häst verkar nedstämd.

Hvad er PPID?

Viktnedgång:

Det är vanligt att hästar med PPID tappar i vikt. Utöver den faktiska viktminskningen förlorar hästen också muskelmassa, särskilt i bakdelen.

Viktnedgång är ett av de tecken som kan vara svåra för hästägare att upptäcka. Det beror på att magmusklerna blir svaga och uttänjda, vilket kan göra att magen ser fortsatt rund ut så att viktnedgången inte syns.

Symptomer på PPID

Trötthet:

Trötthet och nedsatt prestationsförmåga är ett vanligt symtom hos hästar med PPID. De kan bli väldigt lugna och faktiskt mer smärttåliga än friska hästar.

Diagnosmetoder

Att ställa rätt diagnos är avgörande för att kunna erbjuda den bästa behandlingen mot PPID. Veterinärer använder en kombination av fysiska undersökningar och specifika prover för att diagnostisera sjukdomen. Det är viktigt med regelbundna hälsokontroller, särskilt för äldre hästar, eftersom en tidig diagnos kan göra stor skillnad för behandlingen av sjukdomen.

Behandling och hantering av PPID

En effektiv PPID-behandling består av en kombination av medicinsk behandling, god omvårdnad och foderanpassning. Här är några viktiga strategier:

  • Medicinsk behandling: Medicinsk behandling kan hjälpa till att kontrollera sjukdomen.
  • Skötsel: Regelbunden pälstrimning och tandkorrigering är viktigt, särskilt för att hantera symtom som ökad pälstillväxt och viktminskning.
  • Foderanpassning: Genom att undvika foder med högt kolhydratinnehåll och välja näringsmässigt balanserade foder kan du bidra till att skydda hästens allmänna hälsa och välbefinnande.
PPID

Prognos för hästar med PPID

Med rätt behandling och regelbundna veterinärkontroller kan hästar med PPID fortsätta att ha en god livskvalitet. Det är viktigt att ha en öppen dialog med veterinären och att följa rekommendationerna noga för att få bästa möjliga resultat för din häst.

Mer information om behandling och skötsel av hästar med PPID finns i vår artikel om PPID hos hästar.

Kilder:

Schott, H. C. (2002). Pituitary pars intermedia dysfunction: equine Cushing’s disease. Veterinary Clinics: Equine Practice, 18(2), 237-270.

https://cvm.msu.edu/vdl/client-education/guides-for-pet-owners/equine-endocrinology-pituitary-pars-intermedia-dysfunction-ppid