Hvordan ser hunde?

Blir din hund rädd och olycklig när du lämnar den?

30. oktober, 2023

Ibland måste man gå ifrån sin hund och låta den vara ensam. Du kanske måste gå till jobbet. Du kanske ska gå och träna. Du kanske ska besöka familj, vänner och bekanta som hunden inte kan följa med till.
Så ser livet ut för oss människor.
Tyvärr är det vanligt att hundar reagerar olämpligt när vi går iväg. Faktum är att separationsorienterade problem är bland de vanligaste beteendeproblemen som hundägare upplever med sina hundar.

Separationsångest drabbar alla typer av hundar oavsett kön, ras eller ålder.

För att ta reda på exakt hur din hunds separationsångest yttrar sig är det en bra idé att videofilma hunden när den är ensam hemma. Du kan också göra anteckningar för att få en bild av vad som faktiskt händer och när.

Så här upptäcker du om din hund har separationsångest

 • Hunden skäller, ylar eller gnäller när du går – och kan fortsätta att göra det en kort eller lång stund efter att du har gått.
 • Hunden förstör dörrar och fönster genom att krafsa på dem eller försöka gräva under dem.
 • Hunden förstör saker (skor, kuddar, leksaker …) genom att gnaga och tugga på dem.
 • Hunden dreglar mycket, kräks, hyperventilerar (andas mycket snabbt och ytligt) eller så slår hjärtat mycket snabbt.
 • Hunden bajsar eller kissar runt om i huset när den lämnas ensam. Kanske gör den det på slumpmässiga platser i huset.
 • Hunden vandrar runt i huset – den kanske går i cirklar som ett lejon i en bur.

Kort sagt, det är verkligen synd om din hund om den lider av separationsångest. Och det är synd om dig också, eftersom det förmodligen gör dig ledsen när du måste lämna en hund som inte mår bra.

Om det blir riktigt illa kanske du inte har något annat val än att göra dig av med hunden. Undersökningar visar att minst 40 procent av de hundar som lämnas till brittiska djurhem lämnas på grund av beteendeproblem. Eftersom separationsångest är ett av de vanligaste beteendeproblemen är det rimligt att anta att en stor del av hundarnas olämpliga beteende helt enkelt berodde på separationsångest.
För vissa hundägare blir det så illa att de väljer att avliva sin hund. 7,1 % av de hundar som avlivades i Storbritannien under 2016 avlivades på grund av beteendeproblem.

Bland hundar på djurhem var beteendeproblem orsaken till 50-70 % av alla avlivningar.

 

Varför blir din hund orolig och ledsen när du lämnar den?
Varför blir vissa hundar oroliga när deras ägare lämnar dem? I dag vet man en hel del om detta. Som hundägare är det också bra för dig att veta, så att du bättre kan förebygga.

 • Om din hunds föräldrar hade separationsångest är risken större att din hund också får det.
 • Din hund har för lite tidigare erfarenhet av att vara ensam hemma. Den bör lära sig det redan i valpstadiet.
 • Situationsbetingad ångest innebär till exempel att din hund blir rädd när det är buller och oväsen. Det kan vara om det stormar eller om sophämtarna kör runt i området med bullriga lastbilar.
 • Förändringar i ditt arbetsschema eller din dagliga rutin.
 • Flytt till annan bostad.
 • Ny ägare eller familj.
 • Ålder – som till exempel kan orsaka demens.
 • Förändringar i familjestrukturen till följd av att ett barn föds eller att en familjemedlem avlider.
 • Generaliserad ångest.
 • Sjukdom och hälsoproblem, t.ex. kronisk smärta.

 

När du känner till symtomen på din hunds separationsångest och kanske till och med börjar få en uppfattning om orsaken, kan du lättare göra något åt den. En bra rådgivare är ofta din veterinär, som kan ge dig råd om rätt behandling för din hund.

 

Så kan du hjälpa din hund

Men det finns också ett antal överväganden du kan göra själv. Idag talar man till exempel om ”beteendemodifikation” som behandling, och vi vet mer om hur man hjälper hunden.
Till exempel har det tidigare rekommenderats att man som hundägare ska smyga ut utan att hunden märker det. Idag vet vi att det är bättre att skapa förutsägbarhet så att hunden känner sig trygg med att veta vad som kommer att hända.

Den brittiska experten dr Sarah Heath har utvecklat CALM-programmet. Den består av fyra steg för att förebygga och hantera separationsångest hos hundar. Här följer en kort genomgång av programmet.

Steg 1: Hjälp hunden att få bättre självkänsla

Tänk på hur din hund beter sig när den inte är ensam – förmågan att kontrollera sina känslor hjälper den att hantera perioder av ensamhet.

Oro hänger ihop med låg självkänsla. Arbeta med att öka din hunds förmåga att hantera nya upplevelser och förändringar.

Du kan uppmuntra hunden att leka med leksaker på egen hand och belöna lugnt och avslappnat beteende.

Du bör inte höja rösten och låta arg, och inte heller straffa hunden för de olyckor den har orsakat när den var ensam hemma.

 

Steg 2: Ändra förväntningarna på interaktion

Du älskar att umgås med din hund och det är frestande att tillbringa varje minut tillsammans när du är hemma. Det kan dock skapa orealistiska förväntningar hos hunden, så att den behöver din närvaro för att känna sig trygg.

När valparna är riktigt små är det viktigt att de tillbringar lite tid ensamma med lämpliga leksaker så att de lär sig att hålla sig glada och sysselsatta.

När hundar är osäkra söker de trygghet och gör det ofta från människor genom beteenden som att luta sig, nafsa, knuffas, sniffa och slicka. Om de blir beroende av denna typ av bekräftelse är det mer sannolikt att de blir oroliga när du inte är i närheten.

Du bör inte belöna din hund när den söker din uppmärksamhet på detta sätt. Beröm den i stället när den slutar slicka på din hand eller när den reser sig upp igen efter att ha rullat runt på rygg. På så sätt belönar du hunden för att bli mer självsäker.

Steg 3: Visa din hund att du ger dig av – och att du kommer tillbaka

Förutsägbarhet och kontroll hjälper till att minska oro, så det är viktigt att du gör det möjligt för din hund att förutse att du både går – och kommer tillbaka.

Ge en visuell signal om att du inte är tillgänglig och ta bort signalen när du kommer tillbaka.

Introducera signalen långsamt och försiktigt för hunden. Det gör du genom att gå ifrån den under en kort tid och lämna den på en plats där du tror att den känner sig trygg, bekväm och avslappnad. När du kommer tillbaka tar du bort signalen innan du klappar och pratar med hunden.

Steg 4: Tala med veterinären

Har du försökt med allt? Prata då med din veterinär. För idag finns det lösningar, t.ex. kosttillskott och läkemedel, som kan lindra hundens separationsångest.

 

 

Källor:
Pegram, C., Gray, C., Packer, R. M., Richards, Y., Church, D. B., Brodbelt, D. C., & O’Neill, D. G. (2021). Proportion and risk factors for death by euthanasia in dogs in the UK. Scientific Reports, 11(1), 9145.
https://www.nature.com/articles/s41598-021-88342-0
Salman, M. D., Hutchison, J., Ruch-Gallie, R., Kogan, L., New Jr, J. C., Kass, P. H., & Scarlett, J. M. (2000). Behavioral reasons for relinquishment of dogs and cats to 12 shelters. Journal of Applied Animal Welfare Science, 3(2), 93-106.