Har din häst blivit nedstämd och långhårig? Då kan den ha PPID

30. oktober, 2023

Blir din hästs päls allt lurvigare med åren? Blir din hästs päls lockigare? Då kan hästen ha Pituitary Pars Intermedia Dysfunction – ofta förkortat PPID och även känt som Cushings syndrom.

Mer än 20 % av alla hästar över 15 år drabbas av PPID

I början av 1970-talet uppskattades förekomsten av PPID bland cirka 4 000 hästar som behandlades av veterinärer till mellan 0,075 procent och 0,15 procent.

Vissa siffror tyder i dag på att cirka 20 procent av alla äldre hästar, ponnyer och åsnor utvecklar sjukdomen.

Alla raser och typer av hästar och åsnor kan drabbas av PPID, men ponnyer och Morganhästar löper högre risk. Det verkar lika stor risk för PPID hos ston, hingstar och valacker.

 

PPID utvecklas med tiden och upptäcks först hos äldre hästar

PPID kan vara svårt att upptäcka eftersom det utvecklas under många år. Därför är det vanligtvis äldre hästar – från 18-23 år – som diagnostiseras med PPID.

Även om fler och fler hästar har diagnostiserats och behandlats för PPID under de senaste åren, finns det inga bevis för att det faktiskt är fler hästar som drabbas av PPID.

Att fler fall upptäcks beror sannolikt på att veterinärerna har blivit bättre på att diagnostisera PPID och att fler hästägare känner till sjukdomen och därför till exempel lägger märke till den långa och lockiga pälsen.

 

Symtom på PPID

PPID är en så kallad syndromisk sjukdom. Det innebär att sjukdomen består av ett brett spektrum av olika symtom som kan variera från häst till häst. Detta gör sjukdomen svårare att upptäcka och den utvecklas, som sagt, med tiden. Här är en lista över de vanligaste symptomen på PPID.

Lång och lockig päls:

 

Ett vanligt symptom på PPID är lång och lockig päls som inte fälls – till en början kanske pälsen bara växer på underkäken och andra delar av extremiteterna. Med tiden kan hästen få mer och mer päls, och färgen på pälsen kan förändras.

Dåligt humör:

PPID är en sjukdom i hypofysen, som är en del av hjärnan. Därför påverkar sjukdomen också flera olika ämnen och hormoner. Ett av dessa är dopamin. Precis som hos människor påverkar dopaminbrist hos hästar humöret, så ett symptom på PPID kan vara att din häst verkar nedstämd.

Svettningsproblem:
Två tredjedelar av hästarna med PPID får problem med svettning – särskilt över hals och bog.

 

Viktminskning:

Viktminskning är vanligt hos hästar med PPID.  Förutom den faktiska viktminskningen förlorar hästen muskelmassa, särskilt i bakdelen.

Viktminskning är ett av de tecken som kan vara svåra för dig som hästägare att känna igen. Det beror på att svaga och uttänjda magmuskler ofta innebär att magen fortfarande ser rund ut, vilket så att säga döljer viktminskningen.

Även om din häst går ned i vikt kan du mycket väl upptäcka att dess aptit är normal eller till och med ökad.

Fettansamlingar förekommer ofta längs halsryggen, över svansroten och i förhuden hos hästar av hankön, samt ovanför och bakom ögonen.

Ökad törst:

Ökad törst och urinering är ett symtom hos mellan 33 och 75 procent av hästarna med PPID.

 

Dåliga tänder:

PPID kan orsaka tandsjukdomar, vilket kan ge smärtsam tuggning som medför minskat foderintag, som i sin tur leder till att hästen går ned i vikt.

 

Trötthet:

Trötthet och dålig prestation drabbar ofta hästar med PPID, som kan bli överdrivet lugna och ännu mer smärttoleranta än friska hästar.

 

Sår och infektioner:

Sår hos hästar med PPID läker sämre än hos friska hästar, och hästen kan drabbas av olika infektioner. Det är ett ofta förbisett symtom på PPID.

Kronisk fång:

Kronisk fång är kanske det allvarligaste symtomet på PPID. Viss forskning tyder på att kronisk fång drabbar mer än hälften av alla hästar med PPID. Kronisk fång är ett smärtsamt tillstånd som ibland också orsakar hovbölder och kan bli så allvarligt att hästen till slut måste avlivas.

Hur diagnostiserar veterinären PPID?

I praktiken kommer veterinären att avgöra om din häst har PPID genom att titta på dess päls och undersöka den för ett antal andra symtom.

Veterinären kan också utföra olika kliniska tester. Men de är tyvärr inte helt säkra.

 

Hur behandlas PPID?

Att behandla hästar med PPID kräver först och främst att du tar väl hand om din hästs allmänna skötsel och hälsa. Veterinären kommer också att skriva ut ett receptbelagt läkemedel för att hjälpa din häst.

I de tidigare stadierna av PPID, där ökad pälstillväxt och svettproduktion kan vara de primära symtomen, kanske det räcker med att klippa hästens päls.

Eftersom många av de drabbade hästarna är äldre är det viktigt med regelbunden vård och korrigering av tänderna.

Dessutom kan du överväga vilket foder din häst ska utfodras med. Kanske behöver den ett specialfoder – men helst inte ett sött foder med mycket lösliga kolhydrater – om det inte är det enda din häst äter.

Eftersom det är svårt att se hur mycket din häst går ned i vikt och hur mycket muskelmassa den förlorar, kan du också behöva väga eller mäta den regelbundet.

Som nämnts är en av de svåraste komplikationerna av PPID återkommande eller kronisk fång, så regelbunden hovvård är avgörande för att minimera risken för att det blir värre.

Du bör också prata med din veterinär om medicinska behandlingar som kan hjälpa din häst.

 

Prognos för hästar med PPID

När en häst har fått PPID kommer den att ha sjukdomen livet ut.

PPID kan dock behandlas effektivt med en kombination av förändringar i skötsel, omvårdnad och medicinering.

 

 

 

Källor:

Schott, H. C. (2002). Pituitary pars intermedia dysfunction: equine Cushing’s disease. Veterinary Clinics: Equine Practice, 18(2), 237-270.

https://cvm.msu.edu/vdl/client-education/guides-for-pet-owners/equine-endocrinology-pituitary-pars-intermedia-dysfunction-ppid