Hvad kan jeg gøre ved min demente hund?

Så ser du till att din äldre hund får ett bra seniorliv

5. januari, 2024

Du har förmodligen inga tvivel om att din hund börjar bli äldre. En sak är det har gått ett stort antal år sedan den tumlade runt som valp. Men det är väldigt olika vid vilken ålder en hund blir gammal. Till exempel så lever små hundar längre än stora hundar. Men när din hund börjar bli grå runt nosen, inte springer iväg lika lätt på promenaderna och kanske behöver sova mer under dagen, börjar de flesta hundägare säga till sig själva att deras hund inte är så ung längre.

Lägg dessutom till symtomen på CCD (Canine Cognitive Disorder), som ofta kallas demens hos hundar. Dessa symtom utvecklas med tiden och kan till exempel vara att din hund verkar förvirrad, vandrar omkring rastlöst på natten eller plötsligt blir orenlig. Den kan också få separationsångest.

Många av symtomen är relaterade till förändringar i hundens cirkulationssystem – dvs. dess hjärta, lungor och blodkärl. När hunden åldras uppstår förkalkningar och cirkulationssystemet blir mindre elastiskt. Detta leder till att mindre blod cirkulerar runt i kroppen. Detta leder till att mindre syre når hjärnan, hjärtat, de andra organen och musklerna. Det innebär att din hund påverkas mer av ålderssymtom – både fysiska symtom och förändringar i beteendet.

8 saker som hjälper din gamla hund att få en bättre ålderdom

Som hundägare kan du göra mycket för att fördröja ålderssymtomen hos din hund. Här är några förslag som du kan diskutera med veterinären.

Kosttillskott

Det finns många kosttillskott på marknaden som bland annat kan hjälpa din hunds leder. Prata med en veterinär om vilka alternativ som finns för din hund.

Regelbunden fysisk aktivitet

Håll din hunds rörlighet och koordination på topp med regelbunden motion och lek.

Kontakta en specialist om det behövs. Vissa äldre hundar har nytta av t.ex. vattenlöpband, laserbehandling, elektrostimulering och akupunktur.

Hjälpmedel

Hjälp din hund att komma in i bilen lättare, undvik hala golv och ta bort hinder som är svåra för din hund att hantera.

Ge en diet som är avsedd för äldre hundar

Prata med en veterinär om rätt foder och eventuella kosttillskott. Din hund kan må bra av till exempel antioxidanter och omättade fettsyror (oljor).

Stimulera din hund genom lek

Du kan till exempel använda leksaker som kräver aktivitet. Det kan vara bollar med godis eller ett foderbord med hinder.

Stimulera muskler och nervsystem

Du kan träna din äldre hund med passiv benrörelse och andra lätta övningar hemma på vardagsrumsgolvet.

Stötta hundens rörelser

Det finns många hjälpmedel för din hund som kan förebygga skador från hopp, trappor och hala ytor.

 

Är du osäker på om din hund kan kallas gammal? Läs vidare här

Misstänker du att din hund har blivit dement? Läs mer om tecknen här