Hur ser jag om min katt har ont någonstans?
Det är en bra fråga – det är inte alltid helt enkelt att se om en katt har ont. Forskning visar faktiskt att de flesta av oss inte kan se på en katt om den har ont,
eftersom den oftast försöker dölja det.
Om din vanligtvis keliga katt vänder bort huvudet och fräser, bits eller flyr när du stryker den över ryggen är det förstås ett tecken som bör utredas närmare. Men precis som människor kan katter ha smärtor som inte är kopplade till någon specifik skada.
Och hur ska man kunna se om katten har ont i huvudet, benen eller musklerna? Eller i magen?
Så ser du om din katt har ont
Enligt vetenskapen är det säkraste sättet att observera kattens beteende och kroppsspråk.
Om katten har akut ont någonstans kan den verka nedstämd och tystlåten, och den kanske undviker att röra sig.
Den kan verka spänd och kanske försöker gå undan och gömma sig. Katten reagerar inte när du klappar den eller ger den uppmärksamhet. En del katter kan bli upprörda och aggressiva, morra och fräsa och rulla runt.
Tecknen på att katten har ont kan ofta komma smygande. Eftersom förändringarna sker så långsamt kanske du bara tar det som tecken på att katten börjar bli äldre.
Här är några tecken du bör vara uppmärksam på:
Katten slutar sköta pälsen. Den tvekar inför att hoppa upp på sina favoritplatser. Den börjar kissa och bajsa utanför kattlådan. Vissa katter börjar halta. Katten sover mer och mer.
Så kan du hjälpa din katt med smärtlindring
Om din katt har ont finns det flera sätt att hjälpa den innan veterinärens smärtlindring börjar få effekt. Precis som för människor spelar det nämligen stor roll för smärtupplevelsen hur bekvämt katten har det i övrigt.
Smärta är en känslomässig, subjektiv upplevelse. En katt som fryser, är blöt, rädd, hungrig eller törstig eller inte kan tömma blåsan lider mer än en katt som har det varmt och skönt och är mätt och trygg.
Om du ska ta katten till djursjukhus kan du ta med en favoritleksak eller filt hemifrån, eller kanske favoritkorgen, om den har en sådan. En trygg katt har mindre ont än en katt som är rädd.
Om din katt uppvisar symtom ska du ta den till veterinären. Veterinären kan utreda om katten har någon åkomma som medför kroniska smärtor.
Det kan hända att du inte inser hur ont katten har haft tidigare förrän du ser hur mycket bättre den mår när den har fått lämplig behandling av veterinären.