Visste du att dansk forskning har visat att din hästs ansikte kan ge dig ledtrådar om att den har ont?
Det är en komplettering av tidigare kunskaper om hur man kan ta reda på om en häst har ont.
Bakom den här upptäckten står det danska forskarteamet Karina Gleerup, Björn Forkman, Casper Lindegaard och Pia H Andersen. De undersökte sex hästar som uppvisade mycket specifika förändringar av ansiktsuttrycket när de utsattes för smärta. Den metod man använde för att utsätta hästarna för smärta var densamma som man använder i liknande studier på människor: en manschett (liknande en blodtrycksmanschett) där man applicerat chilipasta på insidan.
Smärtupplevelser kan variera
En av forskarna bakom studien, Karina Gleerup, säger till videnskab.dk att hon som veterinär och hästälskare hade svårt att övertala sig själv att utsätta hästar för smärta, och att man därför vidtog flera försiktighetsåtgärder:
– Jag testade först smärtkällorna (som ofta används vid smärtforskning på människor) på mig själv. Vi behövde testa två olika slags smärtor för att se om de gav upphov till samma tecken. Dessutom hade jag tränat hästarna ordentligt i förväg så att de var helt trygga i situationen. Därmed kunde jag också vara säker på att det var smärta och inte till exempel stress som jag kunde avläsa i deras ansikten, säger hon.
Smärtupplevelser är något mycket individuellt. Något som gör väldigt ont på dig kan göra mindre ont på mig, eller tvärtom. Och något som gör väldigt ont idag kan kännas mindre i morgon. Det här gäller även hästar.
Studien visade också att det fanns skillnader i hur tydligt hästarnas ansiktsuttryck visade att de hade ont. Det fanns dels skillnader mellan olika hästar, men också mellan samma häst vid olika tillfällen.
Så här ser du på din hästs ansikte om den har ont
Öronen:
När en häst har ont ökar avståndet mellan öronen och de roteras dessutom utåt, mot sidorna. Det kan också hända att öronen placeras asymmetriskt. Att hästen lägger öronen bakåt kan också vara ett tecken på att den har ont.
Pannan och ögonen:
En ”rynkad panna” eller ett ”bekymrat uttryck” hos en människa tolkas vanligtvis som att något är fel. Och det gäller även hästar.
Det som ser ut som ett bekymrat uttryck i hästens ansikte beror egentligen på en anspänning i området kring ögonen som gör dem mer trekantiga. Samtidigt är blicken inte helt närvarande, utan mer inåtvänd.
Näsborrarna
När en häst har ont kan det hända att den vidgar och spänner näsborrarna. När hästen andas in vidgas näsborrarna och blir fyrkantiga. Vanligtvis är näsborrarna runda när hästen andas in.
Det här är ett viktigt tecken på smärta, eftersom det kan uppträda även om hästen i övrigt verkar andas normalt.
Mulen:
Om hästen har ont spänner den mulen så att den blir mer fyrkantig i formen – normalt är den mjuk och rundad.
Andra upptäckter från studien om smärtor hos hästar
Hästarna i studien föredrog att hålla sig i närheten av forskarna även om de hade ont. Det är en nyhet jämfört med tidigare forskning, där hästarna har varit mer tveksamma till att interagera med människor när de haft ont.
Skillnaden kan bero på att hästarna i den här studien tränades i förväg och att forskaren var någon som de var bekanta med och förknippade med något positivt.
Det här är en upptäckt som är värd att notera: kanske är det så att hästar som känner sig trygga söker mer kontakt när de upplever lindrig eller akut smärta.